Tuinonderhoud

Wanneer uw tuin eenmaal netjes aangelegd is, mag u het onderhoud ervan niet onderschatten. Tuinonderhoud is niet zo gemakkelijk als het lijkt. U moet namelijk wel een beetje kennis hebben van de planten, bomen, bloemen en onderdelen zoals de vijver. Want wanneer moet u welke boom snoeien? Wanneer moet u extra beregenen? En hoe zit het eigenlijk met de voeding van de bodem? Met deze tips helpen wij u graag op weg en doet u het tuinonderhoud wellicht gewoon zelf.

Snoeien

Vooral de winter en het voorjaar zijn prima seizoenen voor het snoeien van uw bomen en planten. Het meeste snoeiwerk vindt dan ook plaats in deze seizoenen. Er is vaak veel te doen over wanneer je welke boom of plant mag snoeien. Wilt u het tuinonderhoud zelf doen? Houd dan de volgende richtlijnen aan.

Bomen met sapstroom

De berkenboom, esdoorn, kastanjeboom, druivenplant en de walnotenboom beschikken allen over sapstroom. De richtlijnen voor het snoeien van deze planten geven aan dat er voor de jaarwisseling gesnoeid moet worden. Dit heeft te maken met de sapstroom. Wanneer u deze planten pas in januari snoeit ontstaan er zogenaamde snoeiwonden die gaan bloeden.

Tuinonderhoud in de winter

Bomen die hun blad verliezen zijn perfect om in de winter te snoeien. Dit geldt overigens ook voor heesters. U kunt de structuur van de takken dan goed zien, dit maakt het snoeien een stuk gemakkelijker. Snoei de wilde takken zodat de boom weer een mooie vorm krijgt. Is de boom erg verwilderd? Snoei hem dan helemaal terug. Het eerste voorjaar zullen er dan helaas geen bloemen in de heester komen. Maar het jaar daarna zal de boom eens zo mooi zijn.

Tuinonderhoud in het voorjaar

Najaarsbloeiers zoals rozen, vlinderstruik en lavendel worden in juni gesnoeid. Deze planten mag u absoluut niet snoeien in de winter. Hierdoor kunnen takken ernstig beschadigd raken.

Het is lastig om exact aan te geven welke bomen in welke seizoen gesnoeid kunnen worden. Bij elke boom en elke plant is het anders. Daarnaast is het ook afhankelijk van hoe de boom of plant er aan toe is. Voor specifieke tips voor uw eigen planten kunt u contact opnemen met een hovenier.

Tuinonderhoud en voeding

Groeien uw planten en bloemen niet goed, wat u ook probeert? Waarschijnlijk heeft dat te maken met de bodem waarop ze staan. De wortels van planten en bloemen halen hun voedingsstoffen uit de grond. In Nederland hebben we verschillende ondergronden. Op sommige ondergronden doen enkele planten het gewoon niet. Ook kan het zijn dat de bodem uitgeput is en er geen voedingsstoffen meer in zitten. Wanneer dat het geval is kunt u zelf wat kunstmest en natrium toevoegen. Daarnaast heeft een bodem ook behoefte aan stoffen als kalk, magnesium, fosfor, kali, koper en zink.

Wist u dat u de grond van uw tuin kunt laten onderzoeken? U kunt zelf enkele monsters nemen. De hovenier kan deze door een speciaal laboratorium laten onderzoeken. Op basis van dat rapport stelt de hovenier een bemestingsplan samen. Dit is meestal geen ingewikkeld plan. Daardoor kunt u zelf met het plan aan de slag en uw grond weer vruchtbaar maken.

Vijver

Heeft u een vijver? Dan mag u bij het tuinonderhoud de vijver zeker niet vergeten! Wanneer u elk seizoen een aantal werkzaamheden uitvoert blijft uw vijver lekker schoon en de vissen en planten gezond.

Lente onderhoud

In de lente staan de planten in uw vijver centraal. Heeft u korven in de vijver staan met planten? Haal deze korven dan uit de vijver en bekijk of er rotte wortels tussen zitten. Deze rotte stukken kunt u gewoon met een mes wegsnijden. Hierna kunt u de korf ook aanvullen met extra aarde. Vergeet overigens ook de planten aan de zijkant of in de drassige gedeelten van de vijver niet. Nieuwe planten kunt u het best in de lente planten. Bekijk direct even hoe het er rond de vijver uit ziet. Zitten alle stenen nog vast en zijn deze schoon. Wanneer u deze werkzaamheden aan het begin van de lente uitvoert, heeft u de hele lente en zomer plezier van een prachtige vijver.

Zomer onderhoud

Eigenlijk heeft uw vijver maar weinig onderhoud nodig in de zomer. Toch wordt aangeraden om in de zomer apparaten zoals waterpompen te controleren. Ook kan het voorkomen dat zuurstofplanten erg hard groeien. Dun deze uit en verwijder eventuele algen.

Herfst onderhoud

De zuurstofplanten hebben tijdens het herfstonderhoud aandacht nodig. Oude delen en stukken met veel algen kunt u het best verwijderen. Ook kunt u ervoor kiezen om het water helemaal te verversen. Wel is het aan te raden om ook een aantal emmers van het oude vijverwater te bewaren. Hierin nestelen zich insecten en hun larven. Door een aantal emmers van het oude water in de schone vijver te doen blijft het natuurlijke verloop in stand. Voorkom dat alle vallende bladeren in de vijver vallen en span een net boven de vijver zodat deze bladeren opgevangen worden.

Winter onderhoud

Gelukkig heeft uw vijver in de winter weinig onderhoud nodig. Enkel het water moet gecontroleerd worden op de waterhardheid. De waterhardheid moet tussen de 10 en 12 GH liggen. Is de waterhardheid te laag? Dan kunt u dit gemakkelijk verhogen met speciale producten die verkrijgbaar zijn in tuincentra.

Laat u het tuinonderhoud toch liever over aan een professionele hovenier? Geen probleem. Vraag gratis offertes aan en vind gemakkelijk de goedkoopste hovenier voor uw tuinonderhoud.